Hielspoor

Bij hielspoor of peesplaatontsteking heb je pijn onderaan je hiel, vooral in de ochtend, na lange tijd zitten of als je lang staat. Hielspoor is een hoornvormige botaanwas aan de hiel. Dit kan vervelend zijn met lopen, maar veel mensen hebben dit zonder er iets van te merken. Vaak is het een ontsteking van de peesaanhechting aan het hielbot die de pijn veroorzaakt. Dit heet peesplaatontsteking of plantaire fasceïtis. Je kunt peesplaatontsteking hebben zonder dat er sprake is van hielspoor. Een langdurige peesplaatontsteking kan echter wel leiden tot botaanwas op de hiel. Door de constante trekkrachten van de pees kan de aanhechting gaan verkalken. Heb je hielklachten, dan doe je er dus goed aan om er tijdig iets mee te doen.  Ook kunnen er triggerpoints ontstaan in de kuitspieren, deze zijn erg pijnlijk en dienen mee behandelt te worden samen met de achillespees.

Behandeling van hielspoor met voetreflextherapie

Voetreflex is een natuurlijke manier om sneller van je hielspoor en peesplaatontsteking af te komen. De middel van een stevige massage van onderbenen en specifieke drukpunten op de voeten, werken we in een aantal behandelingen aan het:

  • Stimuleren van de doorbloeding om de ontsteking te genezen
  • Ontspannen van de kuitspieren en pezen onder de voet
  • Stimuleren van de orgaansystemen die zorgen voor de afvoer van afvalstoffen

De behandeling bestaat uit een combinatie van stevige druktechnieken om de doorbloeding te stimuleren en ontspannende massagegrepen op voeten en onderbenen.

Alsook zal ik indien nodig de voet intapen met curatape om de voet te ondersteunen tijdens het genezingsproces. 

Wat kun je zelf doen?

Er zijn goede oefeningen die je kunt doen om genezing te bevorderen. Bijvoorbeeld met je voet rollen over een bal om de pees onder je voet te ontspannen of het grijpen van een handdoek met je tenen om de spieren in je voet te versterken. Ook het rekken van je kuiten kan verlichting brengen.  Zorg er daarnaast voor dat je goede schoenen draagt om het doorzakken van je voeten te voorkomen. En… verminder je suikerinname. Suiker werkt ontstekingsbevorderend en draagt bij aan verzuring van je lichaam, iets wat niet bevorderlijk voor het herstel.

Alsook het nemen van magnesium supplementen, magnesiumvlokken in het voetbad en of magnesium olie om de kuiten te masseren, zijn aan te raden om thuis de behandeling mee verder te zetten.

Voor deze behandeling vraag ik je een short aan te doen of mee te brengen.