Cranio sacraal therapie

 

Cranio Sacraal Therapie is een zachte, manuele behandeling om spanningen in het lichaam vrij te maken. 

Deze spanningen kunnen voortkomen uit bijvoorbeeld lichamelijke, emotionele of relationele problemen. Als mens groeien we door de vele positieve en minder positieve ervaringen die we gedurende ons leven opdoen. Sommige van deze ervaringen zijn te moeilijk of te pijnlijk voor ons om ze op dat moment te kunnen verwerken. De bijbehorende emoties waar je op zo’n moment geen raad mee weet, slaat je lichaam op in je weefsels, om door te kunnen gaan met je leven. Ook door overbelasting, een val of ziekte kunnen er spanningen in ons bindweefsel, onze spieren, organen en (schedel)beenderen komen.

Soms zitten bepaalde wervels of schedelbeenderen vast of op een verkeerde plek. Door lichte druk van mijn handen gaan je wervels en schedelbeenderen weer naar de juiste plek en ontspannen je spieren. Hierdoor komt er ruimte voor de hersenen en het zenuwstelsel, waardoor deze je lichaam weer optimaal kunnen aansturen.

Cranio Sacraal Therapie kan toegepast worden bij allerlei lichamelijke en emotionele klachten zoals:

slaapproblemen, hoofdpijn, nek- en rugklachten, buikpijn, burn-out, depressie, chronische pijn etc.

Het mooie van deze therapie is dat je lichaam op een zachte manier wordt uitgenodigd om op haar eigen tempo te ontspannen en los te laten, in plaats van dat het geforceerd wordt om te veranderen.

Momenteel pas ik in mijn praktijk enkel nog Cranio sacrale therapie toe in samen in een voetreflex sessie, dit wil zeggen dat ik enkel de Cranio toepas op de voeten en beperkt op het lichaam.  Het is bewezen dat via de voeten het beste resultaat bereikt kan worden en toch hetzelfde eindresultaat bekomt als op het volledige lichaam.

 

Het ontstaan en korte uitleg over het cranio sacraal therapie (kop-staart-therapie)

Cranio Sacraal Therapie is voortgekomen uit de Osteopathie en wordt ook wel met een gemakkelijker woord ‘kop-staart-therapie’ genoemd. Deze behandelmethode geeft je lichaam de maximale ruimte terug, die het nodig heeft om optimaal te functioneren. De therapie werkt met alles tussen je schedel (Cranium) en heiligbeen (Sacrum), vandaar de naam. 

Met zachte, manuele technieken wordt gezorgd dat schedelbotjes, wervels en heiligbeen hun juiste plaats terugvinden. Hierdoor krijgen hersenen en ruggenmerg weer de maximaal mogelijke ruimte en ontspant het zenuwstelsel zich, waardoor ze je lichaam én geest zo goed mogelijk kunnen aansturen.

Vanuit het hoofd stroomt er vocht langs het ruggenmerg richting het heiligbeen en weer terug. Dit vocht heeft een bepaald ritme:

als de druk van dit hersen- en ruggenmergvocht te hoog wordt (uitdijende beweging), geven de hersenen het vervuilde vocht af aan de bloedvaten (inkrimpende beweging).

Deze beweging vindt 6-12x per minuut plaats en is zo sterk dat een geoefend persoon de beweging (doorgegeven door het bindweefsel) in het hele lichaam kan voelen.

De hersenen en het ruggenmerg worden omgeven en beschermd door de botten van de schedel en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen, die als je lichaam gezond is lichtjes mee bewegen met dit ritme.

 

Omdat het zenuwstelsel het hele lichaam aanstuurt, geeft het zijn verstoringen door aan je hele lichaam. Deze verstoringen kunnen zich uiten op lichamelijk, psychologisch, emotioneel en mentaal vlak.

In een gezond lichaam is het ritme van je zenuwstelsel maximaal.

Door op verschillende plekken van het lichaam het Cranio Sacrale ritme te voelen (van je voeten tot je schedel) en hierin met lichte druk van mijn handen mee te gaan, ontstaat een diepe ontspanning. De negatieve effecten van stress worden opgelost, waardoor je weer zowel lichamelijk als geestelijk lekker in je vel komt te zitten.

Het enige wat je hoeft te doen is – met je (bij voorkeur) loszittende kleding aan – lekker op je rug op de behandeltafel te gaan liggen.  Eerst krijg je een korte voetreflex sessie in combinatie met een cranio sacrale therapie.

 

Naast geboortetrauma (door de zuignap kan de eerste wervel aan het achterhoofd vast geklikt worden of er staat wat scheef, waarna het kraakbeen in die positie verhardt; zo komt o.a. de hypofyse scheef te zitten die een groot aantal hormonen reguleert. Meestal heb je daar op dat moment niet zoveel last van, maar mogelijk wel 20 á 30 jaar later) kan een verstoring of blokkade ook ontstaan door o.a.:

– Verwondingen

– Littekens

– Verkeerde voeding

– Medicijnen

– Langdurige lichamelijke of psychische overbelasting

Dus elke vorm van stress voor het lichaam kan na verloop van tijd deze verstoringen tot gevolg hebben.

De kracht van deze behandelmethode ligt in de zachtheid.

Geen harde, pijnlijke technieken maar afstemmen en luisteren naar het lichaam. Een veilige bedding voor lichaam en geest waardoor spanningen, blokkades en trauma’s makkelijker worden losgelaten.

Meestal verlopen behandelingen in stilte, zodat ik me kan afstemmen op jouw systeem en jij jezelf beter kunt ontspannen.

Voel je desondanks vrij om te praten over dat wat je eventueel voelt.